Call Us on 01444 440880

Healthcare – Before and After

Before and After

Before and after shots are understandably powerful.  The change in how people feel in a space and how it is used is even more potent.  In healthcare design this is especially significant as changes made to the structure, layout, storage or colour scheme of a room can have a massive impact on the health and well-being of not only residents but those caring for them.

 

Petworth Cottage Nursing Home

We were approached by Petworth Cottage Nursing Home to transform an underused reception room into a warm and inviting space for visitors. The room, previously a ward in the original cottage hospital, enjoys views to Petworth House, boasts excellent proportions yet its cold blue decor attracted clutter rather than visitors.

On seeing the room we had an instant feeling for what the new colour scheme should be and very quickly identified a darker less used corner of the room as the ideal location for a large built in cupboard to accommodate wheel chairs and hoists. It was important for the new cupboard to be integrated as seamlessly as possible and appear part of the room. By building a new bookcase into the return wall and carrying the picture rail around the cupboard we were able to achieve this. The remaining floor space provided amply for a variety of seating to suit people dining, reading or just relaxing and crucially not on top of one another so more than one family could use the room at the same time. Reinstating the fireplace creates a much needed focal point and new chandeliers work in tandem with down lights, floor and table lamps to provide a flexible lighting scheme.

Before and After - Petworth Cottage Nursing Home

Testimonial

‘Jacqui and David Smith, ably assisted by Nichola Hayler, were an enormous pleasure to work with.  Not only were they creative but most importantly of all they listened to Matron and her Team’s ideas.  They worked within their budget and within the time schedule agreed.  I and my fellow Trustees were enchanted and enormously pleased with the final result.  Incidentally, I have worked with designers for most of my working life.  I just wish that I had come across this small but extremely professional team at an earlier date!  I have absolutely no hesitancy in recommending their services.  A joy to work with and I would certainly use them again.’ 

Christopher Hubbard, Chairman Board of Trustees, Petworth Cottage Nursing Home

Merbury Close

The brief for this sheltered living scheme lounge refurbishment in South East London was very much focused on encouraging the tenants to use the communal areas more and connect more as community. The room is incredibly spacious offering plenty of flexibility of use but the décor was dark and the lighting, tired and mismatched. Having already invested in new curtains in a teal and green print, the natural direction here was to work with this palette. The new design scheme offers a mixture of dining and soft seating to support a variety of uses and encourages the tenants to use the space. The new lounge has also been designed to support community connection, offering space to host local groups or visiting schools for instance.

sheltered housing communal area before and after

Great Horkesley Manor

This residential care home just outside Colchester, Essex, sits in pretty grounds. The front of house communal areas had been decorated some time ago in dark colours and a result the spaces were not really used. We redesigned the lounge and sun room in a palette of green, terracotta and light neutrals which connects beautifully with the external landscaping. As front of house spaces, the now refurbished lounge, sun room and the tea room and bar area on the other side of the main hall, set the warm and inviting tone for the rest of the home.

Before and after care home reception

Before and after care home lounge area

 

Barnham Manor

The owners of this West Sussex residential care home were keen to refurbish their resident lounge and dining area. Benefiting from views to the home’s stunning landscape gardens, this communal area has been redesigned to connect with green and berry palette of the garden. We worked with Bespoke by Evans who designed a pretty floral curtain fabric and coordinating waterproof upholstery tartan. The Shackletons furniture is now set out in clusters to encourage social interaction and finished in ivory to ensure colour contrast against the floor.

Care home conservatory refurbishment

 

 

Back to Top